Lukoil Online Resmi Satış Sitesi

Otomobiller İçin Motor Yağı Nasıl Seçilir?

Otomobil motorunun istikrarlı çalışması büyük ölçüde ne tür motor yağı seçtiğinize bağlıdır. Bu görevin son derece ciddiyetle ele alınması gerekiyor. Ancak ciddi olması zor olduğu anlamına gelmez. 
Bunu biraz açalım;

İçerik:

• Motor yağı ne içindir?
• Doğru Motor Yağı Nasıl Seçilir?
• Hangi yağı seçmelisiniz: mineral veya sentetik
• Motor yağı seçimi için kontrol listesi

Motor yağının amacı nedir?

İçten yanmalı motor, onlarca parçanın aynı anda hareket ettiği ve birbirine temas ettiği karmaşık bir mekanizmadır. Düzgün çalışması için yağ gerektirir, aynı anda birkaç işlevi yerine getirir:

• Sürtünen parçaların yüzeyinde ince bir film oluşturarak aşınmalarını önler;
• Yanan yakıt içeriklerini tutarak parçaların üzerine yerleşmesini önler;
• Korozyona karşı korur;
• Çalışma sırasında motoru soğutur.

Yanlış yağ kullanılırsa motor hızla arızalanabilir ve uzun vadede maliyetli onarımlar gerekebilir. Tam tersine doğru yağ, motorun ömrünün uzamasına ve yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur.

Yağ seçimini kolaylaştırmak için de yağ seçerken dikkat edilmesi gereken 4 ana noktayı formüle ettik.

Doğru Motor Yağı Nasıl Seçilir

Sürücülerin doğru yağı seçebilmesi için aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir.

Otomobil üreticisinin önerilerini dikkate alın

Yağ seçerken en önemli kriter üretici onayının bulunmasıdır.

Aracınız için gerekli toleransı;

• araçla birlikte gelen el kitabında
• yetkili satıcıda öğrenebilirsiniz.

Ancak tüm otomobil üreticilerinin kendi toleransları yoktur. Aracınız için belirtilmiş bir tolerans yoksa doğrudan bir sonraki adıma geçin.

Motor yağı lisansını uluslararası standartlara göre kontrol edin: API, ILSAC, ACEA

Tüm motor yağları bir veya daha fazla uluslararası sınıflandırmaya göre lisanslıdır. Binek araçlar için en yaygın olanları şunlardır: API, ILSAC ve ACEA. 

API Sınıflandırması

Tüm sınıflandırmaların tarihsel atası, haklı olarak, Uluslararası Amerikan Petrol Enstitüsü veya API (Amerikan Petrol Enstitüsü) olarak kabul edilir. API; Amerikan petrol ve gaz endüstrisinin tüm yönlerini temsil eden en büyük ulusal derneklerden biridir. Maden çıkarma, rafinaj ve petrol sahası hizmet şirketleri, deniz taşımacıları, toptancılar ve perakendeciler API gerekliliklerine tabidir.

Standart etiketleme örneği şu şekildedir: API SM, API CF veya API SM/CF.

İlk harf her zaman motor tipini belirtir:

• S (kıvılcım ateşlemeli) — benzin;
• C (sıkıştırma ateşlemeli) - dizel;
• T (iki zamanlı) – iki zamanlı motorlar için (motosikletler, motorlu tekneler vb.)

İkinci harf, yağların performans özelliklerini belirtir: Harf alfabede ne kadar sondaysa performans o kadar iyidir.

Kesirli gösterim (örn. SL/CF), hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanılabilen çok yönlü bir yağ olduğunu gösterir.

Tercih edilen uygulamayı belirten yağ sınıfı ilk sırada yer alır. Yani örnekteki (SL/CF) yağın asıl amacı, birinci sınıf "S" olduğundan benzinli motorlar içindir. Ancak üretici, ürünün API CF yağı gerektiren dizel motorlarda kullanılmasına da izin veriyor.

Harf alfabede ne kadar sondaysa sınıfa o kadar geç giriş yapılmıştır. Daha sonraki API kategorilerindeki yağların, daha önceki kategorilerdeki yağları gerektiren motorlarda kullanılmasına da izin verilir. Bu, nadir istisnalar dışında, her yeni kategorinin daha önce yayınlanmış olanların yerini aldığı anlamına gelir.

Üç kategori özellikle bu sınıflandırmadan çıkarılmıştır – SI, SK ve SO. Kategori SI - Uluslararası Birim Sistemi (Fr. Système International d'unités, SI) ile karışıklığı önlemek için. Ve SK kombinasyonu, Koreli motor yağı üreticilerinden biri tarafından isim olarak kullanılmaktadır.

ILSAC Sınıflandırması

Bir sonraki, aynı derecede önemli sınıflandırma, Uluslararası Motor Yağları Standardizasyon ve Test Komitesi olarak da bilinen ILSAC'tır (Uluslararası Yağlayıcı Standardizasyon ve Onay Komitesi). Organizasyon, API sınıflandırması çerçevesinde benzinli motorlar için motor yağı üreticilerinin gerekliliklerini sıkılaştırmak amacıyla oluşturuldu. ILSAC standardı, yağa ilişkin gereklilikleri daha da sıkılaştırıyor; şunları sağlamalıdır:

• Yüksek basınç altında çalışırken özelliklerini korumak;
• Yakıt ekonomisine katkıda bulunmak;
• Düşük sıcaklıklarda filtrelenebilirlik;
• Daha düşük zehirleme oranı;
• Katalizörlerin hizmet ömrünü uzatmak için formülasyonda daha az fosfor içermesi;
• Köpürme eğiliminin daha düşük olması;
•Viskozitesinin azalması.

Günümüzde ILSAC sınıflandırması 7 sınıf içermektedir: GF-1, GF-2 ve GF-3 (eski), GF-4, GF-5 ve GF-6A/B. ILSAC etiketiyle üretilen tüm yağlar çok dereceli ve enerji tasarrufludur.

Yeni ILSAC GF-6A/B standartları Mayıs 2020'de ortaya çıktı; motoru LSPI'nin etkisinden koruması gereken bu sınıflardaki yağlar da dahil olmak üzere motor yağlarına yönelik değişen gereklilikleri dikkate aldılar. 

Yeni ILSAC GF-6A/B standartlarını karşılayan yağlar:

• Motoru LSPI'nin etkisinden korur;
• Zamanlama zincirini aşınma ve gerilime karşı korur;
• Pistonda ve turbo şarjda yüksek sıcaklıkta tortu oluşumunun önler;
• Cila birikintileri ve kirli yağ miktarını azaltır.

Yeni sınıflar, ILSAC GF-6B'nin yalnızca SAE 0W-16 viskozite sınıfına sahip motor yağları için geçerli olması ve önceki API ve ILSAC kategorilerindeki yağlarla geriye dönük uyumluluğa sahip olmaması açısından birbirinden farklıdır. ILSAC GF-6B yağını kullanmak için araç sahibinin otomobilinin servis kitabında uygun önerilere sahip olması gerekir: aksi takdirde olumsuz sonuçlara yol açabilir.

ACEA Sınıflandırması

ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles), Amerikan API sınıflandırmasının Avrupa'daki eşdeğeridir. Avrupa ve Amerikan otomobilleri arasında, giderek daha fazla farklılık ortaya çıktıkça, tek bir standardın farklı şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayamayacağı ortaya çıktı. ACEA standardının 1996 yılında ortaya çıkarılmasının nedeni budur.

Bugünkü 2016 spesifikasyonu’nda yağlayıcılar kategorilere ayrılmıştır: A/B, C ve E. Her kategoriye ayrı ayrı göz atalım.

2016 yılına kadar iki kategori vardı: A ve B; burada A, benzinli motor yağları ve B, dizel motorlar içindi.

Artık bunlar tek bir A/B kategorisinde birleştirildi. Bu yağlar benzinli ve dizel motorlar için uygundur. 3 sınıf kategorisinde:

• A3/B3 – yüksek performanslı motorlarda kullanılması amaçlanan sabit viskoziteli yağlar;
• A3/B4 – A3/B3'e uygulanabilen tüm durumlarda ve ayrıca doğrudan yakıt enjeksiyonlu dizel motorlarda kullanılan yağlar;
• A5/B5, yüksek enerji tasarrufu özellikleriyle öne çıkan yağlardır.

Kategori C, yeni Avrupa çevre standartlarını karşılayan içten yanmalı motorlara yönelik yağları içerir. Partikül filtreli ve egzoz gazı geri kazanım katalizörlü motorlarda kullanılabilirler. C kategorisinde beş sınıf vardır: C1'den C5'e.

Kategori E, ağır koşullarda çalışan dizel motorlara yönelik yağları içerir. Temel olarak bunlar büyük özel ekipmanlardır: kamyonlar, traktörler, ekskavatörler gibi.

SAE Motor Yağı Viskozitesini Seçin

Viskozite, motor yağının sürtünme parçalarının yüzeyinde koruyucu bir film oluşturma yeteneğini belirleyen önemli bir parametresidir. Yağların viskozite-sıcaklık özelliklerine göre sınıflandırılması Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) tarafından önerilmiştir, dolayısıyla buna karşılık gelen isim verilmiştir.

SAE J300'ün Ocak 2015'te yayınlanan güncel baskısına göre, üç yağ kategorisi vardır:

• kış yağı (örneğin SAE 5W işareti);
• Yaz yağı (örneğin  SAE 40 işareti)
• çok dereceli yağ (örneğin  SAE 5W-40 tipi işaretli).

Hemen belirtilmelidir: Piyasadaki yağların çoğu, çok az istisna dışında dört mevsimdir. Yazlık veya kışlık yağları bulmak artık neredeyse imkansızdır.

Öyleyse etiketlerden birini alalım: örneğin 5W-30 (otomobil meraklıları tarafından sıklıkla kullanılan çok dereceli yağ için). Bu etiketleme şu şekilde açıklanabilir:

Tanımdaki ilk sayı (5W) düşük sıcaklık viskozitesidir; bu, motorun soğuk çalıştırılmasının en az −35 °C sıcaklıkta mümkün olduğu anlamına gelir (yani, W'den önceki sayıdan 40 çıkarılmalıdır) . Bu, motor pompasının, iç parçaların kuru sürtünmesine izin vermeden sistem içerisinde yağ pompalayabileceği minimum sıcaklıktır. Bu parametre ısınmış bir motorun çalışmasını hiçbir şekilde etkilemez.

Aynı rakamdan 35 çıkarırsak, motorun "krankının" minimum sıcaklığını elde ederiz - içten yanmalı motorda yağın doğru şekilde çalışacağı değer. Sıcaklık düştükçe yağ kalınlaşır ve soğuk çalıştırma sırasında marş motorunun motoru marş etmesi daha zorlaşır. Ancak bu ortalama bir parametredir. Gerçek resim motorun kendisine bağlıdır ve bu nedenle viskoziteyi seçerken otomobil üreticisinin tavsiyelerinden sapmamak çok önemlidir.

Kışın hava sıcaklığının nadiren -20 °C'nin altına düştüğü bir bölgede yaşıyorsanız bu parametre için hemen hemen her yağ size uygun olacaktır. Diğer bir soru ise otomobilin marş motorunun ve aküsünün durumudur. Aşınmışlarsa, motoru -20 °C'de 0W-30 yağda çalıştırmak, daha kalın 15W-40'a göre kesinlikle daha kolay olacaktır.

Tanımdaki ikinci sayı (30) yüksek sıcaklık viskozitesidir. Bu, bu sınıfa ait yağın 100 °C'deki minimum ve maksimum viskozitesini ve 150 °C'deki HTHS'yi gösteren bileşik bir göstergedir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa, motor yağının yüksek sıcaklıklardaki viskozitesi de o kadar yüksek olur. Bunun motorunuz için iyi mi yoksa kötü mü olduğunu yalnızca otomobil üreticisi bilir.

SAE sınıflandırmasına göre bir yağ seçerken otomobilin kilometresini dikkate almakta fayda vardır. Nispeten yeni bir otomobiliniz varsa ve kilometre, planlanan ömrünün %50'sinden azsa, rulmanlar düşük viskozitelerde iyi çalışacaktır. Bu durumda 5W-30 veya 0W-20 kategorisinde bir ürün sizin için uygundur.

Kilometre planlanan kaynağın% 50'sini aşarsa, 5W-40 ve daha yüksek indeksli bir yağ seçmek daha iyidir. Bunun nedeni, nispeten yüksek aşınma derecesine sahip bir motorda, parçalar arasındaki boşlukların artması, dolayısıyla daha viskoz bir yağlayıcı kullanmanın mantıklı olmasıdır.

Motor yağı tipinin "baz yağ bazında" seçilmesi: mineral veya sentetik

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) Uluslararası Sınıflandırması, üretilen tüm baz yağları, kökenlerine, içlerindeki doymamış hidrokarbon miktarına, kükürt ve doğal viskozite indekslerine göre beş gruba ayırmaktadır.

Grup I, II ve III yağlar doğrudan petrolden elde edilir ve mineral yağlar olarak adlandırılır. Temizleme derecesi ve yöntemleri bakımından farklılık gösterirler:

I — Yağ çözücüleri ile seçici saflaştırma ve mumdan arındırma yoluyla elde edilir;
II — Hidro-işlem yoluyla elde edilir;
III – Hidroizomerizasyon, hidrokraking ve katalitik hidroizodewaxlama işlemleri yoluyla elde edilir.

Grup IV ve V baz yağlarının üretiminde organik sentez teknolojileri kullanıldığı için sentetik olarak sınıflandırılırlar:

IV – Polialfaolefinlere (PAO) dayalı yağlar;
V – Önceki gruplara dahil olmayan çeşitli kimyasal bileşiklere dayanan yağlar.

Hangi yağı seçmelisiniz: mineral mi yoksa sentetik mi?

Mineral bazın temel avantajı basit üretim süreci, düşük fiyat ve geniş dağıtımdır. "Saf sentetiklerin" bariz avantajları, bu yağların doğru şekilde çalışmaya devam ettiği benzersiz sıcaklık koşullarıdır.

Sentetik motor yağları daha az değiştirilebilir ancak mineral bazlı ürünlere göre 2-2,5 kat daha pahalıdırlar. Saf "mineral yağ" artık pek kullanılmıyor; daha çok retro ekipmanlarda kullanılıyor; hiçbir otomobil üreticisi bunu modern içten yanmalı motorlar için tavsiye etmez.

Sonuç olarak, en popüler olanı, değişen derecelerde "saf sentetik" safsızlıklarına sahip II ve III gruplarının baz yağlarına dayanan karışımlardır.

Çoğu yeni otomobil için, doğru katkı kompleksine sahip Grup II ve III baz yağlara dayanan iyi rafine edilmiş yağlar uygundur. Şimdilik, saf "sentetikleri" şartlı olarak otomobil ve motor sporlarına teslim edeceğiz. Birinci gruptaki madeni yağları ise geçmişte bırakacağız. 

Motor yağı seçimi için kontrol listesi

Motor yağı seçmenize yardımcı olacak bir kontrol listesi derledik:

1. En önemli kriter otomobil üreticisinin toleranslarıdır. Bunları araçla birlikte verilen el kitabında bulabilirsiniz. Eğer sizde yoksa, otomobil markanızın resmi satıcısına danışın.
2. API, ACEA ve ILSAC uluslararası kategorileri için gerekli motor yağı lisansını kontrol edin.
3. Motor yağının istenilen SAE viskozitesini seçin. Araç üreticisinin önerdiği aralıkta olmalıdır. Ayrıca viskozitenin çalışma koşullarına uygun olması gerekir.
4. Motor yağı türünü seçin: sentetik, yarı sentetik veya mineral.

Sentetik olanlar en iyi özelliklere sahiptir ancak diğerlerinden daha pahalıdır. Mineral yağlar en bütçe dostu seçenektir, ancak bu tür yağların daha sık değiştirilmesi gerekir.

Bir diğer seçenek yarı sentetik yağlardır. Sentetik olanlardan daha ucuzdurlar ancak aynı zamanda performans açısından mineral olanlardan önemli ölçüde üstündürler.

Bu adımlar sürücülerin her tür motor için doğru yağı seçmelerine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda API, ACEA, ILSAC'a göre her bir işaretin ne anlama geldiğini aklınızda tutmanıza gerek yok - aracınız için hangi sınıfın önerildiğini bulmanız yeterli.

Online Yağ Seçici, doğru ürünü seçmenize yardımcı olacaktır.